Λουτρά Πόζαρ

Δίπλα στα ελληνικά σύνορα και 13 χιλιόμετρα μακριά από την Αριδαία στο Λουτράκι Πέλλας, βρίσκονται τα λουτρά Πόζαρ, ένα θαύμα της φύσης, δημιουργημένο για τη χαλάρωση, την ανακούφιση και την αναψυχή των ανθρώπων.

Στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, βρίσκονται οι όχθες του θερμοπόταμου, από όπου προέρχονται τα θερμά ιαματικά νερά. Έχουν σταθερή θερμοκρασία 37ο C, χάρη στα νερά της βροχής που θερμαίνονται σε μεγάλο βάθος του βουνού και εμπλουτίζονται από φυσικά μεταλλικά στοιχεία.

Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη λουτρόπολη που την επισκέπτονται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς τα ιαματικά νερά έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες αναπνευστικές, κυκλοφοριακές, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις.

Σε απόλυτα φυσική αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, ομαδικές πισίνες και μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δίπλα σε έναν χώρο όπου τα θερμά νερά αναβλύζουν φυσικά και χύνονται στο ρέμα. Εκεί, βρίσκεται και το υδροθεραπευτήριο, που λειτουργεί από το 1960 και δυο χαμάμ. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη από καταρράκτες και φυσικές κολυμπήθρες, που είναι ανοιχτές για το κοινό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Πέρα όμως από τα λουτρά, η περιοχή δίνει τη δυνατότητα και για διάφορες άλλες δραστηριότητες. Μια περιοχή ιδανική για πεζοπορία είναι η Καλή Πεδιάδα. Μέσα από ένα δάσος οξιάς φτάνεις σε μια φυσική λεκάνη, έναν κρατήρα ηφαιστείου, με 22 είδη χλωρίδας, που έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή προστασίας ορνιθοπανίδας. Ένας άλλος προορισμός είναι το Μαύρο Δάσος, δίπλα στο φαράγγι, ένα δάσος, με τόσο ψηλά δένδρα και πυκνή βλάστηση, που δύσκολα οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στο έδαφος.

Ένα άλλο μέρος άξιο επίσκεψης είναι το σπηλαιόπαρκο Αλμωπίας, το πρώτο σπηλαιόπαρκο της Ελλάδας, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάραθρο 50 μέτρων και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Από τα ευρήματα αποδείχθηκε ότι τα σπήλαια κατοικούνταν κατά τη Νεολιθική περίοδο και σώζονται στα τοιχώματα διάφορες παραστάσεις. Πολλά μάλιστα από τα ευρήματα φιλοξενούνται στο μουσείο της Αριδαίας.

Το πιο κοντινό χωριό, η Όρμα, τρία χιλιόμετρα από τα λουτρά, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Το ποτάμι περνάει μέσα από το χωριό και οι δρόμοι περιβάλλονται από μεγάλα πλατάνια, των οποίων τον ίσκιο εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι επισκέπτες.

Η πόλη της Αριδαίας, λίγο πιο νότια από τα λουτρά, έχει ανεπτυγμένες τουριστικές δομές, ώστε να φιλοξενήσει όσους θέλουν να επισκεφτούν τα λουτρά αλλά και τη γύρω περιοχή. Είναι μία πόλη στο κέντρο των ορεινών όγκων, με έντονη ζωή και εστιατόρια που προσφέρουν ιδιαίτερες νοστιμιές, όπως τσομλέκι και σαρμαδάκια. Είναι μια ξεχωριστή πόλη, τόσο για τη διασκέδαση που προσφέρει όσο και για το φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται, ενώ είναι και σε απόσταση «αναπνοής» από τα Λουτρά Πόζαρ.Booking.com